lu.se

Institutionen för informatik

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Student- och alumniporträtt

Ellinor fick Drömjobbet

När du börjar på Ekonomihögskolan har du en bred arbetsmarknad med många karriärmöjligheter framför dig. Ellinor Wihlborg tog sin kandidatexamen i systemvetenskap i våras och jobbar i dag som Business Intelligence Analyst på Arriva i Köpenhamn.

– Det slog mig att vi faktiskt har Köpenhamn som ligger nära, så jag började söka jobb där. I de flesta annonserna stod det att du skulle kunna flytande danska och det kan inte jag men jag ville ändå försöka. Efter bara en och en halv vecka började det första företaget ringa mig. Veckan efter kom första intervjun, veckan därpå andra intervjun och tre dagar senare hade jag jobb! Företaget Arriva ansvarar för den största delen av all kollektivtrafik i Danmark. Där arbetar Ellinor bland annat med deras beslutssystem.

– Framförallt arbetar jag med våra beslutssystem genom att ta fram analyser som används till olika rapporter, men jag hjälper också till att vidareutveckla våra program. Jag underhåller våra databaser och data warehouse och ser till att rätt data kommer in. Det ska finnas ett korrekt underlag som sedan används till rapporterna, som till exempel hur mycket diesel det har gått åt den här månaden eller hur många chaufförer vi behöver nästa år. Det blir ett underlag som jag hjälper till att ta fram till beslutsfattarna.

– Det är viktigt att knyta kontakter redan under utbildningen och att våga. Våga ta kontakt. Våga fråga. Våga nätverka. Lämna visitkort, fråga om det finns något projekt du kan vara med i eller jobba extra med, tipsar Ellinor.

– Språket är såklart lite tufft nu i början men mina kollegor är väldigt förstående och nu läser jag danska två kvällar i veckan, så det har löst sig bra. Jag fick jobb inom det område som jag tycker är intressant och trivs jättebra!