lu.se

Institutionen för informatik

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Karriär och arbetsmarknad

Våra program ger dig en bred och gränsöverskridande utbildning som ger dig färdigheter att möta de krav som du kan komma att ställas inför i din yrkesroll som systemvetare och designer av informationssystem. Du får en unik möjlighet att förstå samspelet mellan människor, företag och informationsteknik.

Systemvetare från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet har ett mycket gott rykte på arbetsmarknaden och för närvarande har nyutexaminerade systemvetare ett bra läge både nationellt och internationellt.      

Framtidsutsikter för systemvetare –
media i urval

Här är yrkena med störst chans till jobb  (2018-11-27)
Vilken högskoleutbildning ska du som student välja för att maximera chansen att få ett jobb om fem år – och vilka yrken är osäkrast? Några av svaren finns i Sacos nya framtidsprognos.
Läs om prognosen här

Var finns jobben 2018? (2018-02-08)
Arbetsförmedlningens prognos över framtidsutsikter för yrken 2018 och fem år framåt visar att bristen på IT-specialister kommer fortsatt att vara hög. Mjukvaru- och systemutvecklare samt systemanalytiker och IT-arkitekter återfinns bland de yrken som det råder störst brist på (minst konkurrens om jobben) 2018.
Läs om prognosen på Arbetsförmedlingens hemsida

Företagen skriker efter kompetens (2017-08-24)
Den tuffaste utmaningen för dagens it-verksamheter är inte hur man ska hänga med i de senaste teknikhajparna – AI, AR eller IoT. Det är bristen på kompetens.
Läs artikeln på DF analys här

400 lediga tjänster lockade många till IT-mässa (2016-04-07)
Anna Feuk som just nu går sista terminen på systemvetarprogrammet var en av de nära 2000 som besökte IT-mässan på Ideon för att hitta potentiella arbetsgivare.
http://8till5.se/2016/04/07/400-lediga-jobb-lockade-2000-till-it-massan/

Färsk rapport ger IT-specialister anledning att jubla (2016-03-04)
En ny prognos över arbetsmarknadsläget visar att IT-specialister går en ljus framtid till mötes. Arbetsförmedlingens färska rapport ”Var finns jobben?” visar framtidsutsikterna i Sverige för omkring 200 yrken, dels under det kommande året, men även på fem till tio års sikt. 
Läs artikeln här
Läs Arbetsförmedlingens rapport i sin helhet här

Högtryck för skånska konsulter inom affärssystem (2016-02-08)
Efter ett tufft år 2015 är den kanadensiska IT-konsultjätten CGI i färd med att rekrytera 60 nya utvecklare i Skåne fram till september, inte minst inom affärssystem.

Företagets lokala konkurrenter jobbar också för högtryck enligt nyhetstjänsten Rapidus: EG Sverige, del av den danska EG-koncernen, räknar med att öka antalet medarbetare med 70-80 stycken, och även Orango och Istone räknar med att öka personalstyrkan under året.